Alles over concurrentiebeding – Hans Kamerbeek legt uit

consultancy

Als je bij Eonics Consultancy in dienst bent, dan zul je geen concurrentiebeding in jouw contract vinden. Wij geloven er namelijk in dat jij ten alle tijde vrij moet zijn om te gaan en te staan waar je wilt. Niet voor niets noemen wij onszelf de ontwikkelaars van onafhankelijkheid. Als ik in gesprek ben met nieuwe medewerkers, merk ik vaak op dat zij bij het ondertekenen van het arbeidscontract nauwelijks aandacht schenken aan het concurrentiebeding. Ten onrechte denk ik want het is niet alleen een belangrijk onderdeel van het contract, maar het kan ook in een later stadium een behoorlijke impact op jou hebben. Ik sprak daarom over dit onderwerp met Hans Kamerbeek, een in het arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat. Op Linkedin en Instagram deelt Hans regelmatig zijn mening en geeft hij advies, dus als iemand kan helpen om hier een licht op te laten schijnen…

Wat is het verschil tussen concurrentiebeding en een relatiebeding?

Vanuit de wet gezien is er geen verschil want in beide gevallen gaat het om een belemmering of een beperking na het beëindigen van je dienstverband. In de praktijk bepalen rechters hoe zij ermee omgaan. Het komt dus voor dat een rechter je toestaat om voor de concurrent aan de slag te gaan (concurrentiebeding), maar je verbiedt om met de relaties van je werkgever een dienstverband te beginnen (relatiebeding).

Hans Kamerbeek

Hans Kamerbeek

Ik merk dat werknemers het concurrentiebeding niet altijd serieus nemen. Vaak wordt gedacht dat een beding niet stand houdt in een rechtszaak. Is dat terecht?

Nee, zeker niet! Werknemers maar ook de werkgevers onderschatten de risico’s en denken allebei soms dat het wel zal loslopen. Het ligt er wel aan hoe een ex-werkgever er mee om gaat. Soms zal hij het laten gaan omdat hij geen zin heeft om er veel tijd in te stoppen. Maar ex-werkgevers benaderen mij toch regelmatig om voor hen op te treden en vragen mij om de ex-werknemer en de toekomstige werkgever aan te pakken. Ze zijn namelijk allebei onrechtmatig bezig met als gevolg dat de ex-werknemer mogelijk per direct ontslagen moet worden. Gebeurt dat niet dan is hij mogelijk aansprakelijk voor de ontstane schades. Blijft de ex-werknemer toch in dienst, dan heeft dit ook voor hem gevolgen zoals boetes, met wellicht zelfs beslaglegging op auto en huis. Allebei nemen zij dus een groot risico. Vaak volgt er dan al snel een excuusbrief van de advocaat van de tegenpartij waarin zij proberen aan te geven dat het allemaal niet zo zwaar is. De ex-werkgever heeft echter bij een goed opgesteld concurrentiebeding het recht aan zijn kant. In de meeste gevallen volgt er dan een schikking waarbij er een financiële compensatie betaald moet worden.

Stel, een medewerker heeft een heel algemeen opgesteld concurrentiebeding. Toch is de medewerker bang om voor een andere detacheerder te werken. Is dit juist?

Voor alle partijen is het van belang om geen algemeen opgesteld concurrentiebeding hebben maar een concrete en specifieke: gericht op de persoon, de functie, het werk en de markt. Dit bevordert de rechtsgeldigheid en afdwingbaarheid van het beding. Een rechter gaat belangen wegen. Weegt het belang van de werkgever zwaarder, dan volgt handhaving maar hecht hij meer belang aan het belang van de werknemer, dan volgt ontheffing.

Als een concurrentiebeding is aangegaan bij een tijdelijk contract maar niet is verlengd bij het vaste contract, zal het de wettelijke toetsing sowieso níet doorstaan. Is een concurrentiebeding wel geldig, dan zal een rechter kijken naar redelijkheid. Gaat een medewerker naar de andere kant van het land verhuizen en bijvoorbeeld hele andere producten verkopen, dan houdt het beding geen stand. Maar is aan de andere kant het in het contract heel goed omschreven in welke sector het werk wordt gedaan, met welke bedrijven zaken worden gedaan en in welke regio, dan gaat een rechter er van uit dat een medewerker hier met volle verstand mee akkoord is gegaan. Maar is het concurrentiebeding te breed, zal het aanvechten ervan een grote kans van slagen hebben.

Kun je onderhandelen over een concurrentiebeding of moet je dit altijd accepteren?

Ik krijg regelmatig arbeidscontracten ter beoordeling toegestuurd. Werknemers zouden zich bij een contract niet blind moeten staren op salaris, status, auto, etcera, maar zeker altijd moeten pogen om het concurrentiebeding uit het contract te krijgen of er een tijdelijk concurrentiebeding van te maken. Laat het vooral geen ondergeschoven kindje in de contractbesprekingen zijn. Naast alle andere zaken waar je over kunt onderhandelen, is dus ook het concurrentiebeding iets waar jij aanpassingen aan kunt laten doen.

Als laatste heb ik nog een belangrijke tip voor medewerkers die, bij het maken van een overstap naar een nieuwe baan, zich houden aan het concurrentiebeding maar daar wel door worden belemmerd. Het is namelijk mogelijk dat jij vanwege een goed opgesteld concurrentiebeding voor bijvoorbeeld een periode van 6 of 12 maanden niet kunt werken voor een concurrerend bedrijf. In dit geval kun jij hiervoor een vergoeding vragen van jouw ex-werkgever, Dit is namelijk gewoon in de wet geregeld en jij zou dan bijvoorbeeld maandelijks een half maandsalaris aan compensatie kunnen krijgen. Deze tip geef ik omdat ik merk dat bijna niemand dit weet en een werknemer en zeker baat bij kan hebben.

Meer informatie

Wil jij meer lezen over het concurrentiebeding of arbeidsrecht in het algemeen, volg Hans Kamerbeek dan op Linkedin of via Instagram @ilovearbeidsrecht.

Ben je een software ontwikkelaar en ook op zoek naar een thuishonk waar je geen beperkende voorwaarden in je contract krijgt opgelegd? Of wil je freelancer worden maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Laat je gegevens achter in het onderstaande formulier, dan neemt Marc zo snel mogelijk contact met je op.