De ontwikkeling van JHipster

podcast

Eerder spraken we oprichter Jan Peter Jansen over het gebruik van het JHipster framework. In deze aflevering spreken we Frederik Hahne, onderdeel van het JHipster team. Luister de aflevering op Spotify, bekijk op YouTube, of lees het onderstaande artikel.

Frederik Hahne heeft een gezin en is software ontwikkelaar in Duitsland bij Adesso. Al sinds 2014 werkt hij vrijwillig aan JHipster, een open source project gestart in 2013. Frederik: “Toen ik op zoek was naar een goede oplossing om Angular en Spring boot te combineren vond ik JHipster. Al snel begon ik te helpen, beginnend bij een Duitse vertaling. Toen ik Gradle wilde proberen bleek dit nog niet ondersteund, dus dat was mijn eerste grote contributie aan het project.”

Aan een open source project werken in je vrije tijd is wel echt anders dan bij en bedrijf. Frederik: “Er zijn ongeveer 30 leden van het kernteam, maar deze zijn niet allemaal tegelijk actief. We werken vooral met pull-request, dus de communicatie loopt voornamelijk via de code zelf en niet met meetings. Bij mijzelf gaat het ook in periodes, soms ben ik een tijd erg actief, en dan ligt het weer even stil omdat ik het te druk heb met andere dingen.”

Er zijn verschillende interessante ontwikkelingen binnen het project. Frederik: “We werken nu ook aan JHipster light. Deze versie moet simpeler en meer flexibel zijn, en levert ook code met een hexagonal architecture. Deze versie staat nog wel in de kinderschoenen dus ik raad het nog niet aan voor productiesystemen. Voor de reguliere versie is er veel werk gedaan aan de microfrontend. Het idee hierachter is dat je in plaats van een monolithische frontend voortaan ook losse frontends kunt genereren voor individuele services.”

Frederik vindt het erg bevredigend om positieve feedback te krijgen over het project. “We horen veel verhalen van bedrijven zoals jullie die JHipster voor vanalles gebruiken. Er zijn veel mensen die hele platformen bouwen met onze technologie. We horen vaak dat JHipster ook heel nuttig is voor het onboarden van nieuwe developers in een project. En door de flexibiliteit en code generatie kun je heel snel een werkend systeem hebben. Zo heeft een teamlid wel eens live tijdens een klantdemo een prototype gegenereerd, inclusief het custom design van de klant. Heel gaaf dat onze software dat allemaal mogelijk maakt.”

Gevraagd naar tips voor mensen die ook in open source willen starten hoeft hij niet lang na te denken. Frederik: “Op github kun je zoveel projecten vinden. Begin met iets kleins, bijvoorbeeld documentatie of het verbeteren van spelfouten. Wel belangrijk: wees niet verbaasd als het even duurt voor je wijzigingen worden geaccepteerd. Veel mensen doen het tenslotte in hun vrije tijd.”

In termen van motivatie is het vooral belangrijk om er plezier in te houden. Frederik: “We hebben met het JHipster team een aantal keer meetups gehouden, vooral in Frankrijk, op die manier leer je iedereen ook weer op een andere manier kennen en dat helpt natuurlijk ook met de motivatie. Ook is het heel tof om met mensen van over heel de wereld te werken. Als iemand in India een bug report aanmaakt, is deze soms dezelfde dag weer opgelost door iemand in de Verenigde Staten die net aan zijn dag begon.”

Bij JHipster zelf zoeken ze ook nog hulp voor de documentatie en voor het nieuwe design. Dus aarzel niet om contact met ze op te nemen en aan de slag te gaan! Andere relevante links naar aanleiding van dit interview: