Is certificering bij developers wel of niet belangrijk?

consultancy

Certificering bij software consultants is in deze tijd weer een hot item. Wat vinden developers en andere stakeholders er eigenlijk zelf van? Na onze enquête op LinkedIn bespreken we de resultaten en reacties.

Op initiatief van Marc Trebels, hoofd consultancy Eonics, hielden we een korte enquête op LinkedIn om de reacties te peilen. Zie hieronder het resultaat.

Aan de stemverdeling is duidelijk te zien dat er veel verdeeldheid en nuance aanwezig is binnen de discussie. Zo laat Eonics consultant Michel ten Voorde in een reactie weten: “Primair ja, certificeringen zijn belangrijk. Alleen lang niet altijd om de reden die je zou willen, namelijk dat het je helpt bij je dagelijkse werkzaamheden. Het Java-certificaat (OCP) is hier een goed of juist slecht voorbeeld van: een aanzienlijk deel van de zaken die je nodig hebt om het certificaat te halen, zijn irrelevant voor de gemiddelde Java-klus. De ervaring leert namelijk dat mensen die wat verder van de werkvloer zitten hier een andere kijk op hebben. Een certificaat betekent toch dat iemand door de wol geverfd is op dit en dat gebied? Een misverstand dat maakt dat je als ontwikkelaar tóch voor die certificaten wil en moet gaan.”

Eonics consultant Jeroen Vermeulen draagt een komische noot bij aan het debat: “Mijn gevoel zegt nee, maar je moet nou eenmaal enorm uitkijken met dingen ‘beter weten’ dan je opdrachtgevers. 😁”. Dit sentiment is een mooie samenvatting van hoe veel developers tegen de kwestie aankijken.

Tot slot vragen we hoofd Consultancy Marc Trebels om vanuit zijn perspectief te reageren op het debat rond deze enquête: “Ik begrijp dat het halen van certificeringen voor developers vaak een extra belasting kan zijn of ogenschijnlijk niet gelijk iets toevoegt aan hun dagelijkse werkzaamheden. Maar vanuit commercieel oogpunt zie je dat het in deze markt wel degelijk een belangrijke onderscheidende factor kan zijn voor opdrachtgevers. Er zijn meer developers beschikbaar waardoor je ziet dat opdrachtgevers strengere eisen kunnen stellen en dus het belang van certificeringen toeneemt. Daarnaast blijft het toch een manier om aan te geven dat je serieus met je vak bezig bent en bereid bent tot het investeren van tijd en moeite in je ontwikkeling.”

Ook werken aan je ontwikkeling?

Bij Eonics krijgen developers alle ruimte voor hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ben jij een developer op zoek naar een nieuwe thuishaven? Laat dan je gegevens achter in het onderstaande formulier. Marc neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.