Freelance developers welkom!

freelancen

Naast alle werkvormen voor werknemers met vaste contracten zijn freelance software-engineers ook meer dan welkom bij Eonics. In dit artikel leggen we uit hoe we je als freelancer kunnen helpen.

First class citizens

Freelancers zijn bij Eonics geen “flexibele schil”, maar horen, net als de medewerkers in loondienst, gewoon bij de club. Word je freelancer bij Eonics, dan ben je welkom op  alle hack nights, zien we je graag op de verschillende sociale gelegenheden – zomer BBQ, kerstborrel, etc. – en krijg je een kerstgeschenk aan het einde van het jaar. We helpen je bij het vinden van een opdracht – zie ook de uitleg over ObservPersonal hier onder. Op jouw verzoek kunnen we je administratie doen. We sparren graag met je over uitdagingen waar je tegenaan loopt als ondernemer.

Hoe kom je bij de club? Vertel ons gewoon dat je dat wilt, niet meer en niet minder. Het kost je niks, er zijn geen voorwaarden noch restricties. Wij geloven namelijk dat het uitdragen van onze bijzondere aanpak zichzelf uiteindelijk op indirecte manier terugbetaald.

Hoe kom je bij de club? Vertel ons gewoon dat je dat wilt, niet meer en niet minder. Het kost je niks, er zijn geen voorwaarden noch restricties.

Freelancer worden?

Voor diegenen die de sprong in het diepe willen wagen, maar nog wat koudwatervrees hebben, heeft Eonics een speciaal programma samengesteld waarin je onder begeleiding in 6 maanden freelancer wordt. Je loopt daarbij geen grote financiële risico’s en hoeft niet per direct je baan op te zeggen. Dit traject bieden we aan onze eigen werknemers ook aan.

Dit is hoe het werkt:

 • in het oriënterend gesprek bespreken we je plannen, leggen we uit hoe het programma precies werkt en beantwoorden we je eventuele vragen
 • als we in dit gesprek gezamenlijk tot de conclusie komen dat het een goed idee is om te gaan freelancen, gaan we – mede met behulp van  ons freelanceplatform Observ.nu – samen op zoek naar een geschikte opdracht
 • afhankelijk van de situatie, kom je  direct bij ons in dienst of volgt dat na het vinden van een opdracht
 • als we een passende vacature hebben gevonden, zorgen wij ervoor dat je CV via maximaal 1 tussenpartij bij de opdrachtgever terecht komt en onderhandelen we over het beste tarief
 • je gaat op gesprek en wordt hopelijk geselecteerd
 • je gaat aan de slag bij je pas verworven opdracht
 • we maken samen een plan om in 6 maanden freelancer te worden. Dit plan bevat alle stappen die je moet zetten om op een goede manier te kunnen freelancen. Denk daarbij aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, aanmelden bij de belastingdienst, regelen van pensioen, etc.
 • we begeleiden je bij het uitvoeren van het plan en helpen je bij de communicatie met de officiële instanties
 • als je klaar bent om zelfstandig te gaan freelancen, dragen we het contract van de opdracht waar je op dat moment mee aan de slag bent aan je over. Je kunt met een financiële buffer en een opdracht onder je arm voor jezelf aan de slag

ObservPersonal

Iedere freelancer kent het wel; die fase na een leuke opdracht waarin je zo snel mogelijk weer een nieuwe opdracht wilt scoren. Veel aanbiedingen doen, knoeien met CV’s, netwerken, op gesprek, van hot naar her reizen, afgewezen worden, het hoort er allemaal bij. En aangezien je freelancer bent, sta je er vaak alleen voor.

Bij Eonics vinden we dat dit anders kan. Met ObservPersonal bieden we jou de mogelijkheid om dit traject samen met ons te doorlopen en gebruik te maken van onze kennis en ons uitgebreide netwerk van opdrachtgevers. In plaats van jezelf weer door het ondoorzichtige oerwoud van aanbieders en tussenpartijen te moeten worstelen, doen wij dit moeilijke werk voor jou.

Hoe werkt ObservPersonal?

Ieder traject is net iets anders vanwege de persoonlijke aanpak maar het globale stappenplan ziet er als volgt uit:

 • stuur ons je CV en meld je aan voor een intakegesprek bij ons op kantoor
 • als zowel jij als wij na dit gesprek het idee hebben dat we iets voor elkaar kunnen betekenen gaan we samen aan de slag
 • wij optimaliseren voor jou je CV en inventariseren samen met jou welke opdrachten geschikt zouden zijn zodat we gericht en effectief kunnen zoeken
 • wij zoeken en selecteren – samen met jou en mede met behulp van Observ.nu – potentiële opdrachten, verzorgen het aanbiedingsproces en regelen dat je op gesprek kunt komen

Naast je nieuwe opdracht heb je ook andere concrete resultaten van dit proces in de vorm van; een nieuw CV, nieuwe mensen in je netwerk, en eventuele “lessons learned” uit het traject. Allemaal zaken die je uiterst goed van pas zullen komen in je verdere carrière als freelancer!

Wat kost ObservPersonal?

We werken op basis van een zogenaamd “no-cure-no-pay” model. Geen opdracht, geen kosten, zo simpel is het. Als we uiteindelijk samen de perfecte opdracht hebben gevonden en jij de eerste factuur naar de opdrachtgever hebt verstuurd, rekenen we over de gefactureerde uren transparant 5 euro per uur voor onze dienstverlening gedurende de contractsperiode.

Full service payrolling

Freelancen is de ultieme vorm van vrij werken. Voor de ondernemende ICT professional wegen daarin de voordelen ruim op tegen de nadelen. Toch zijn de administratieve-,  juridische aspecten, de risico’s en het opgeven van sociale zekerheid vaak redenen om de stap niet te nemen. Wij hebben een werkvorm ontworpen die precies dat stuk onzekerheid wegneemt, maar toch de vrijheid van het freelancen waarborgt: full service payrolling.

Dit werkt als volgt:

 • wij zoeken een opdracht voor je.
 • wanneer we een opdracht hebben gevonden, kom je bij ons in dienst
 • je brutosalaris is 73% van de door jou gegenereerde inkomsten met aftrek van eventuele kosten voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Als je zelf een opdracht hebt gevonden, is het percentage 80%. Uit het resterende deel (20-27%) betalen wij de sociale verzekeringen (t.b.v. WW, WIA en ziektewet), arbeidsongeschiktheidsverzekering (je krijgt ook doorbetaald bij ziekte), aansprakelijkheidsverzekering en de administratiekosten. Het deel dat daarna nog overblijft – onze marge – ligt tussen de 3% en 10%, afhankelijk van het tarief en of wij een opdracht hebben gezocht of dat je dat zelf hebt gedaan.
 • de duur van het arbeidscontract is gekoppeld aan de duur van de opdracht. Met andere woorden, als de opdracht eindigt, eindigt het loondienstcontract ook. Groot verschil met freelancen is dat je dan gewoon WW kunt aanvragen en zeer waarschijnlijk aanspraak kunt maken op de maximale uitkering (75% van €202,- per dag). Let op: de duur van de uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden.
 • in de periode dat je bij ons in dienst bent, regelen wij alles voor je en kun je naar wens een secundair arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen. Denk aan een leaseauto, NS business card, cursussen, zakelijke laptop of een zakelijke telefoon. Weet wel dat deze arbeidsvoorwaarden worden bekostigd uit de 73% inkomsten

Tot slot

We hopen je duidelijk gemaakt te hebben dat je ook als freelancer meer dan welkom bent bij Eonics. Overweeg je te gaan freelancen maar weet je nog niet zo goed hoe of wat? Heb je andere vragen? Neem contact op met tom.vanderdrift@eonics.nl, hij helpt  je graag verder..