Bink stroomt vol voor populaire Indonesische rijsttafel

recept

Of het mond- tot mondreclame of het goed lezen van de uitnodiging was weet niemand, wel het resultaat want de Bink stroomde  woensdagavond 17 oktober vanaf 17.00 uur langzaam vol met werknemers, partners, kinderen, freelancers en zelfs een opdrachtgever voor de halfjaarlijkse homemade Indonesische rijsttafel.

Hoewel de maaltijd deze keer was uitgebreid met een soepje vooraf, en de kinderen hun eigen pannenkoeken hadden, waren er zoveel eters dat de voor minimaal 40 personen gekookte maaltijd bijna schoon opging: een compliment voor de kok Judy Wagenaar. Net als vorige keer verraden we weer een recept. Niet van het populaire kip ketjap (dat komt volgende keer) maar van sajur lodeh, een Indonesisch groentegerecht.

En…. ook nieuwsgierig geworden naar deze maaltijd? Medio mei staat de volgende op het programma waar we meer rekening zullen houden met het groeiende aantal vegetariërs onder onze eters.

Afbeelding: de sajur lodeh waar niets van overbleef

Recept: Sajur lodeh

In principe kun je alle soorten groenten gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld geen aubergine omdat ik daar niet van hou, maar veel mensen gebruiken dat juist wel. Doe er dus vooral groenten in die je zelf lekker vindt. Het recept is voor zeker 6 personen, wil je minder koken, halveer dan de hoeveelheden groentes of laat wat weg.

Ingrediënten:

Groenten:

  • 2 winterwortels
  • 2 paprika’s
  • kwart of een halve bloemkool
  • 1 middelgrote courgette
  • een halve chinese kool
  • 1 paksoi
  • champignons
  • half pond verse sperziebonen of kousenband

Kruiden, van elk een theelepeltje:

  • djintan (komijn)
  • serehpoeder (citroengras)
  • kurkuma (turmeric)
  • koriander (ketoembar)
  • laos (galang-galangwortel)
  • djahé (gemberpoeder)
  • koenjit (gemalen kurkuma)

Niet verplicht maar wel lekker:

  • 2 citroenblaadjes
  • 2 fijngesneden kardemonnoten
  • stukje fijngesneden trassie (garnalenpasta)

Bereiding

Snijd de groenten in ongeveer evengrote stukken. Bak eerst de wortelplakjes, bloemkoolroosjes en gehalveerde sperziebonen in een laagje olie. Voeg de kruiden toe die je al klaar had staan. Terwijl je dit regelmatig omschept (het hoeft niet bruin te worden dus het vuur niet te hoog), snijd je de andere groenten die je na ongeveer vijf minuten toevoegt op het blad van de paksoi en de chinese kool na. Na weer ruim vijf minuten omscheppen (het moet wel blijven bakken/wokken en mag niet gaan koken) voeg je als laatste het blad van kool en paksoi toe.

Terwijl je steeds blijft omscheppen, open je een blikje kokosmelk en voegt dit toe. Heb je te weinig saus, doe je een tweede blikje of (krijgt minder smaak) heet water erbij. Even doorkoken (twee minuten) en dan vuur uit en deksel op de pan laten zodat het nog iets nagaart in de pan.

Voor alle Indonesische gerechten geldt dat je het beter een dag van tevoren klaar kunt maken zodat de smaken goed in kunnen trekken. Wil je niet alles opwarmen de volgende dag, dan schep je per persoon op en verwarmt het in de magnetron. Zo kun je enkele dagen genieten van je sajur lodeh. Uiteraard kun je het ook invriezen.

Eet smakelijk oftewel selamat makang!

Judy Wagenaar – oktober 2018