3 tips van Joey: thuis afstuderen doe je zo

thuiswerktips

April 2020 – In onze serie thuiswerktips deelt stagiair Joey de Wit deze week zijn ervaringen met afstuderen vanuit huis. Hij blijft optimistisch en heeft drie goede tips voor studenten in hetzelfde schuitje.

Op 3 februari 2020 begin je dan… ….super gemotiveerd voor je afstuderen bij Eonics. Nog geen 2 maanden later zit ik ineens thuis te werken. Hoe ik mijn afstuderen voor me zag en had gepland, na 2 maanden heb ik alles helemaal om moeten gooien. Ik zie dit gelukkig niet als een probleem maar juist als een uitdaging. De ‘standaard’ technieken en methodes, die ik zou gebruiken om tot resultaten te komen pas ik namelijk gewoon aan.

Online brainstormen

Op de planning stond bijvoorbeeld een co-creatie. Het woord ‘co’, oftewel ‘samen’ zegt het eigenlijk al: co-creatie is een interactief proces waarbij stakeholders bij elkaar komen. Ze discussiëren samen en denken na over ideeën die gevormd worden in concepten. Het leuke aan een co-creatie is dat je samen in een ruimte bezig bent met post-its en het creatief en ook nog eens gezellig is. Het samenkomen in een ruimte kan helaas niet meer.

Dit zette me aan het denken en ik kwam tot de volgende vraag: Hoe zorg ik ervoor dat ik alsnog dezelfde resultaten krijg en hoe ga ik dit online doen? Ik kwam erachter dat er voor remote werken al veel tools bestaan. Voor de co-creatie koos ik ervoor om Miro te gebruiken. Met deze tool kun je met een team samen onlin post-its plakken en bewerken. Ook heb ik de 6-3-5 methode gebruikt in plaats van een co-creatie. Met de 6-3-5 schrijft iedereen in vijf minuten zijn/haar eerste 3 ideeën op. Na de eerste drie ideeën probeer je opnieuw 3 ideeën te bedenken maar dan op de ideeën van je buurman/buurvrouw. Zo ontstaat er een iteratief proces en zijn de stakeholders interactief met elkaar bezig. Ook is er ruimte om met elkaar te discussiëren over deze ideeën. In totaal heb ik twee sessies gedaan, een Nederlandse en Engelstalige.

Online brainstormen met Miro werkt goed

Online brainstormen met Miro was leuk en effectief

Door het uitvoeren van de brainstormsessie via Miro deed ik veel ervaring op met goede resultaten als gevolg. Toch heeft een co-creatie in een gezamenlijke ruimte mijn voorkeur. Het is eenvoudiger om de groep aan te sturen en omdat iedereen staat en zelf creatief bezig is door post-its op te plakken, komen er meer ideeën en discussies in de groep los.

3 tips voor thuiszittende afstudeerders

Tot slot nog 3 tips die mij geholpen om gemotiveerd en positief te blijven.

1: 🏃 Beweeg en sport zoveel je kan

Juist omdat de meesten van ons nu thuiswerken is het verleidelijk om minder te bewegen. Dit is geen goede zaak want het is bewezen dat sporten en bewegen positief werkt voor je productiviteit en je motivatie!

Voor mijn werkdag begint, loop ik nu bijvoorbeeld drie keer in de week hard, gevolgd door een home-workout. Ik heb gemerkt dat ik me niet alleen fitter voel maar ook gemotiveerder ben.

2: ✔️ Vink plannen en doelen af

Maak van het thuiswerken een ‘normale’ werkdag. Plan voor jezelf doelen in die je op de dag wilt halen Zet er een open checkbox naast en streep het doel af zodra je het het behaald hebt. Is je concentratie even weg? Plan dan een koffiepauze voor jezelf in en ga daarna weer verder!

3: 🧑‍🤝‍🧑 blijf in contact met collega’s

Het is belangrijk om contact te houden met je collega’s, zodat je het sociale contact niet verliest. Probeer elkaar ook te motiveren om aan de slag te gaan en te blijven. Vraag bijvoorbeeld anderen om tips en deel ervaringen.

Heb je ook tips of wil je graag reageren? Je kunt me bereiken via LinkedIn of stuur me een mailtje. Tot slot wil ik iedereen succes wensen: samen komen we er doorheen en studeren we gewoon af!

Joey de Wit, Afstudeerstagiair UX Design