De toekomst van Java bij Microsoft

podcast

In deze aflevering van de podcast spreekt Martijn Verburg over de toekomst van Java bij Microsoft. Je kunt de aflevering beluisteren op Spotify, bekijken op YouTube, of een samenvatting lezen in het onderstaande artikel.

Extra links zoals besproken in de aflevering:

Samenvatting van de aflevering

We adviseren je vooral het hele interview te beluisteren, maar we noemen hier een aantal van de meest opvallende en interessante uitspraken van Martijn.

Er zijn bij Microsoft veel teams die werken met Java. Zo draait bijvoorbeeld een groot deel van LinkedIn op Java. Ook het beroemde spel Minecraft is nog altijd een Java project. Daarnaast zijn er talloze grote en kleine componenten binnen Microsoft waar Java een sleutelrol vervult. Tot slot is het Azure cloudplatform een belangrijke schakel in de Java strategie bij Microsoft. Het doel is ervoor zorgen dat alle mogelijke Java applicaties op een eenvoudige, efficiƫnte en veilige manier in Azure kunnen draaien. Er zijn dan ook al veel grote bedrijven die met veel succes hun gehele Java applicatielandschap binnen de Azure cloud hebben draaien.

Om deze reden werkt het team van Martijn ook continue aan een eigen OpenJDK van Microsoft. Deze is beschikbaar voor iedereen en gaat door alle benodigde interne procedures zoals beveiliging en integraties met andere componenten. Wanneer jouw JVM crasht in Azure, kun je Martijn een belletje geven, want zijn team lost het graag op. Ze vinden het ook belangrijk om relevante wijzigingen door te geven aan upstream open source Java projecten. Zoals inmiddels bekend legt Microsoft een grote nadruk op het omarmen van open source.

De belangrijkste tips die Martijn heeft voor developers is om vooral te focussen op het upgraden van Java 8 naar Java 11, en als het even kan ook 17. Deze upgrade is niet altijd makkelijk maar je krijgt er veel voor terug in de vorm van bijvoorbeeld performance winst. Binnen Microsoft lieten sommige projecten tientallen procenten winst zien. Zijn tip is dan ook om operationele argumenten te geven om te helpen management te overtuigen deze stap te maken.

Over de toekomst van de taal Java maakt hij zich geen zorgen, deze is volgens hem springlevend. Kotlin is een interessante ontwikkeling, maar Martijn denkt niet dat Kotlin Java zal gaan vervangen. De reden hiervoor is dat de laatste jaren Java als taal zich vrij snel op een positieve manier ontwikkelt. Het teruglopen van Scala vanwege de inhaalslag van de nieuwe Java versies noemt hij hier als voorbeeld van. Omdat Java continue zichzelf verbeterd hebben mensen steeds minder redenen om alternatieven te gebruiken, al blijven er altijd valide use cases voor alternatieven zoals Kotlin.

Tot slot denkt Martijn dat het belangrijk is dat Java ontwikkelaars zich meer bewust worden van security tijdens het ontwikkelproces. Hij noemt hierbij als aanleiding het debacle rond log4j in 2021. Volgens hem kon Microsoft snel reageren vanwege een sterk security team, maar niet iedere organisatie heeft deze luxe. Het Java ecosysteem moet dan ook werken aan sterkere waarborgen om eenzelfde probleem in de toekomst te voorkomen. Hij tipt het volgen van security expert Steve Poole voor tips.