De weg naar het sprekerschap bij Eonics Consultancy

sprekerschap

Regelmatig krijgen wij de vraag wat bij Eonics de mogelijkheden zijn om als ontwikkelaar te werken aan je sprekerschap. In dit interview vertelt Learning & Development manager Marcus Wagenaar meer hierover.

Een presentatie op een internationale conferentie, een groot publiek en natuurlijk een daverend applaus. Klinkt dat je als muziek in de oren? Misschien is het sprekerschap dan ook wel iets voor jou. Als we Marcus vragen naar zijn visie op het sprekerschap zet hij de zaken gelijk even in perspectief. Marcus: “We hebben allemaal weleens een inspirerende TED talk gezien die op YouTube 5 miljoen keer is bekeken. Je moet je dan wel realiseren dat je het hebt over de absolute top in sprekersland. Het is net als met andere disciplines: de weg naar de top is lang en maar weinigen halen het. Dat wil niet zeggen dat je geen ambities moet hebben maar wel dat je realistisch moet zijn. Het is een stapsgewijs proces en je begint klein.”

Wat is dan een meer realistische kijk? Marcus: “Allereerst moet je jezelf afvragen waarom je precies een spreker wilt worden, wat je eigen kwaliteiten zijn en waar je beperkingen liggen. Bespreek dit ook met iemand die er kijkt op heeft en in de communicatie of marketing wereld actief is. Als je op deze vragen een eerlijk en duidelijk antwoord hebt kun je een concreet plan gaan maken en stappen zetten. Voor veel mensen is het vooral een kwestie van het willen delen van hun kennis aan een groter publiek. Dat is een mooi verlangen waar je ook zeker iets mee kan.”

Bij Eonics Consultancy zijn er verschillende mogelijkheden om je op weg te helpen. Marcus: “Wij hebben een in-house coach en zelf werk ik ook actief met collega’s om op verschillende manieren hun te helpen zich naar buiten toe te presenteren. Ik doe een wekelijkse podcast waarin ik mensen interview. Dit is een mooi podium om te oefenen om op een meer publieke manier te spreken. Daarnaast organiseren we ook al jarenlang de populaire Eonics Hacknights. Ook een uitstekend podium om te leren hoe je kennis moet overbrengen op een publiek. Tot slot hebben we met de Eonics Academy ook een online learning platform waarop we met verschillende collega’s werken aan het opzetten van interactieve cursussen. Ook dit is wederom een uitstekende manier om als developer te werken aan je communicatie- en presentatievaardigheden.”

Kortom: bij Eonics Consultancy ben je als ontwikkelaar met sprekersambities helemaal op de juiste plek! Ook een keer praten over de mogelijkheden? Laat een bericht achter via het onderstaande formulier, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.