Eerste overvloedige Indische rijsttafel in nieuwe kantoor

evenement

Met vooral tropische temperaturen bleven we op kantoor in die sfeer en genoten op 12 juni van de traditionele Indische rijsttafel. Deze keer niet alleen professioneel aangeboden (niet meer wachten bij de magnetrons) maar ook nog eens met vriendelijke bediening. Ook anders was de grote hoeveelheid gerechten voor vegetariërs, iets waar veel vraag naar was.

Vanaf 17.00 uur druppelden de eerste eters binnen waarna we om 18.00 uur met zo’n 40 man aan de maaltijd begonnen. Daarvoor bedankte Jan Peter eerst Judy voor haar kookkunsten en overhandigde haar een bon van Intratuin. Tuinieren is namelijk ook een passie van haar.

De maaltijd begon met een kopje pompoensoep, mét of zonder koriander. Daarna werd het buffet geopend. Omdat er op 60 man gerekend was, kon iedereen zo vaak opgeschept krijgen als hij of zij wilde. En dat gebeurde dan ook. De gerechten met tahu en tempeh maar ook de sajur lodeh gingen er bij de vegetariërs in als koek. De aanwezige kinderen smulden van hun pannenkoeken.

Tegen 20.00 uur was de Binck al een stuk leger. De laatste potten en pannen werden afgewassen en wie wilde kreeg een hapje mee.

Zoals vorige keer beloofd volgt nu het recept van de immens populaire kip ketjap.

Recept Kip Ketjap

Benodigdheden

  • 1 kilo kippendijen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • komijn
  • zoete ketjap (ketjap manis)

Bereiding

Snij als eerste de kippendijen in stukjes (zo groot of klein als jij wilt). Verhit een pan met een nageldiep laagje zonnebloemolie en braad daarin de kip in gedeeltes aan. Het vlees mag niet koken. De olie moet dus heet zijn en heet blijven voor je de volgende laag doet. Zodra de kipstukjes aangebraden zijn, ze eruit halen want ze zijn dan meteen gaar.

Terwijl je de kip aanbraadt, kun je 4 tenen knofloken fijnsnijden. Knoflook pel je niet maar druk je plat met een breed mes waarna de velletjes er zo af te halen zijn. Daarna de 2 uien fijn snijden. Ik snij een ui eerst door de helft, onder- en bovenkant eraf, en eventueel velletje en de helften op de platte kant waardoor je ze gemakkelijk snijdt.

Wanneer alle kip is aangebraden, schenk je voorzichtig wat olie uit de pan. Je houdt genoeg over om de uien en knoflook in aan te bakken en snel daarna de kip weer toe te voegen. Even goed door elkaar roeren en vervolgens de twee eetlepels komijnpoeder erdoor. Weer omscheppen, minuutje wachten en afblussen met minimaal 250 ml zoete ketjap, meer mag ook. Daarna tien minuutjes zachtjes koken is voldoende. En liefst een dag van tevoren maken zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken.

Ik vind dat het vlees onder de saus moet staan als het kookt. Je kunt best wat heet water toevoegen of nog wat ketjap. De saus kun je namelijk, als het vlees op is, nog voor iets anders gebruiken of invriezen voor je volgende kip ketjap.

De niet halal eters kunnen ook varkenslappen of schouderkarbonade, zelfs speklappen gebruiken voor hun ketjap. Voor speklappen zou ik 5 minuten extra kooktijd nemen.

Tot de volgende maaltijd

Judy Wagenaar – juli 2019

Inidisch buffet