Holi vieren met kleuren en lekkere snacks

Deze week vertelt collega Harsh Ahlawat meer over het Holi feest. Kijk op YouTube, luister op Spotify, of lees het onderstaande artikel.

Volgens Wikipedia is het Holifeest (officieel Holi-Phagwa) een feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest , een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest. Harsh: ‘Het is echt een festival van de kleuren, de winter is voorbij en we heten de lente welkom en in de lente heb je weer kleur van bloemen en bloesem aan de bomen. Hoewel het een Hindoeïstisch feest is, viert iedereen het mee in India. Holi valt altijd in de eerste of tweede week van maart, bestaat uit twee dagen en de tweede dag is de nationale feestdag. De eerste dag ligt het accent op de religieuze ceremonies, en dat doen de mensen vooral thuis bij hun eigen altaar, niet echt in de tempels.’

Holi gaat de tweede dag verder in de ochtend en dan begint het feest met de kleuren en het water. Harsh: ‘We ontmoeten onze familie in de ochtend en beginnen met het kleuren van elkaars wangen en natuurlijk eten we wat met elkaar. De poeder noemen we Goellaal en is gemaakt van Sandelhout zodat het huidvriendelijk is. We spelen ook met gekleurd water. Daarna gaan we de straat op waar iedereen bezig is met kleuren en water. Bijna alle winkels, hotels en restaurants zijn dicht. We eten bij vrienden de speciale voedzame snacks zoals Samosa. Na die ochtend ben je echt wel moe en ook verzadigd van al het eten en wordt het tijd voor een middagslaapje. Veel jonge mensen in India vieren tegenwoordig Holi met cannabis.’

Vorig jaar werd er op de Bink ook Holi gevierd en dat gaan we dit jaar weer doen en wel op woensdag 8 maart van 16.00 tot 18.00 uur. Iedereen is welkom en we raden je aan in verband met het kleuren niet je mooiste kleren aan te trekken. Natuurlijk zorgt Harsh voor de originele Indiase snacks die typisch bij Holi horen.