Jane schakelt tussen development en business

academy

3de jaars student aan de Hogeschool van Rotterdam Jane Wang is 19 jaar en loopt voor het eerst stage als Business Analist. In 20 weken moet Jane ervoor zorgen dat alles binnen de ontwikkelteams van Observ en NIXZ soepel verloopt. Jane: “Het is een leuke uitdaging om de schakel tussen business en development te zijn”.

Jane legt een user story uit tijdens een stand-up

Bij binnenkomst van haar sollicitatiegesprek voelde ze zich al gelijk welkom. “Iedereen was gezellig aan het lunchen en er hing een leuke sfeer. Direct werd ik ontvangen door Marcus en Jan Peter en deze ontmoeting verliep erg fijn”. Tijdens haar eerste werkdag maakte ze kennis met het team van Observ. Tegelijk met haar begonnen ook drie andere stagiaires. Jane werd meteen betrokken bij een kick-off waarin Observ en NIXZ werden uitgelegd. Na deze kick-off kon iedereen met elkaar aan de slag. Jane: “In de eerste dagen moest ik wel wennen want ik heb nog nooit een 9 tot 5 baan gehad. Daarnaast is het de eerste keer dat ik werk heb, waarbij ik de kennis van mijn studie kan toepassen in de praktijk”. Dankzij haar flexibiliteit en inzet was Jane in staat om in korte tijd bij Eonics haar plek te vinden.

het observ.nu team

Het Observ team van links naar rechts: Els, Geert, Simra, Carlo, Jan Mark, Gulnar, Luna, Jane en Jan Peter.

Zomaar een dag

Jane begint haar dag met twee stand-ups, één van het Observ-team en één van het NIXZ-team. Hierin praten de teams elkaar kort bij over het werk van de vorige dag en wat er vandaag gedaan moet worden. Na de stand-up bespreekt Jane de wensen van het business team. Deze vertaalt ze in user stories die ze vervolgens in het product-backlog van Jira (een werkbeheer tool) plaatst. Ze geeft acceptatiecriteria aan de stories met daarin een korte uitleg van wat het inhoudt. Hierdoor weten de ontwikkelaars dan precies wat ze te doen staat. Op deze manier is Jane de schakel tussen de ontwikkelaars en de rest van de organisatie.

"Blijf jezelf en wees niet bang om fouten te maken."
- Jane Wang

Stage-ervaring en tips

Jane kreeg op school maar eens per week een project-uitleg. Bij Eonics gaat dit heel anders. Hier heeft ze dagelijks te maken met Scrum en Agile waarbij er continu overleg nodig is, “Dit is mijn allereerste stage en ik merkte meteen dat het hier heel anders aan toeging dan op school”. Om de overgang van school naar stage voor toekomstige stagiaires kleiner te maken vragen we Jane nog om tips en tricks. “De belangrijkste tip is om op je werk jezelf te blijven en niet bang te zijn om fouten te maken. Elke fout maak je maar één keer. Bespreek eventuele problemen zo snel mogelijk met je stagebegeleider en stel zo nodig altijd vragen. Hoe langer je wacht met vragen, hoe gekker de vraag wordt”. Niet onbelangrijk volgens Jane is het meerdere malen nakijken van je eigen werk. Door dit routinematig te doen voorkom je onnodige slordigheden. Tot slot is het voor voor elke stagiair belangrijk om de eisen van de school in het achterhoofd te houden.

Geschreven door Geert Heemskerk, stagiair UX design bij Eonics

Ook stage lopen op de Eonics Academy?

We zijn voor de volgende periode nog op zoek naar een opvolger voor Jane. Bekijk alle openstaande stages op deze speciale pagina en neem contact op als je interesse hebt. Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Chantal van der Kleij.