Open Hack Night Pt. 11: CI/CD met HyperDev

hacknight

Aanstaande woensdag 20 juni is het eindelijk zover: de Eonics Open Hack Night Pt. 11! We zullen deze avond kennismaken met de makers van HyperDev die ons alles gaan vertellen over dit nieuwe CI/CD platform dat al bij meerdere Eonics projecten met succes wordt ingezet. In dit artikel vertellen we meer over HyperDev, de founders, en wat je 20 juni zoal kunt verwachten. Wil je er sowieso bij zijn? Vergeet je dan niet alvast aan te melden.

Wie is HyperDev?

HyperDev is ontstaan uit een samenwerking van een drietal ervaren software engineers met een gedeelde passie voor het bouwen van geavanceerde continuous integration en continuous delivery oplossingen voor gebruik in complexe enterprise softwareprojecten. De HyperDev founders – Jeroen Peeters, Gantcho Kojuharov en Johan Piet – hebben bij elkaar meer dan 50 jaar DevOps ervaring in een grote diversiteit aan omgevingen en sectoren: ING, VMware, TomTom, ICTU, KPMG, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, om er maar een paar te noemen. Het HyperDev platform mag dan nu pas voor het eerst publiekelijk worden gepresenteerd, het platform en de onderliggende code en architectuur is over de afgelopen jaren uitgebreid toegepast, getest en verfijnd bij diverse enterprise development projecten. Eonics is de officiële implementatiepartner voor HyperDev en gebruikt het platform inmiddels met veel succes in meerdere projecten. De hoogste tijd dus om al onze medewerkers en andere geïnteresseerden middels een Open Hack Night nader kennis te laten maken met HyperDev.

Wat is HyperDev?

HyperDev is gebouwd dóór en vóór developers & testers. Het platform biedt alles wat je nodig hebt voor moderne softwareontwikkeling volgens de DevOps werkwijze. Je kunt het zien als een kant en klare ontwikkelstraat die je volledig naar eigen wens kunt inrichten en aanpassen, zonder kostbare tijd te verspillen aan beheer en infrastructuur. HyperDev is gebouwd op Docker Swarm. Het HyperDev dashboard en de bijbehorende API ontsluiten alle functionaliteiten voor de ontwikkelaars. Daarnaast is het heel eenvoudig om met een druk op de knop (of een simpele API call) volledige omgevingen te starten en te stoppen. Op deze manier kunnen ook testers en andere stakeholders eenvoudig gebruikmaken van de voordelen van HyperDev. Omdat alles binnen HyperDev dockerized en geversioneerd is, kunnen er op ieder moment een willekeurig aantal gescheiden omgevingen en applicaties worden gestart, zonder dat deze elkaar beïnvloeden zoals in een klassieke ontwikkel- of testomgeving vaak het geval is.

Afbeelding: hier is te zien hoe het Observ team vanuit HyperDev met een druk op de knop een willekeurige versie van het Observ.nu platform kan starten.

Daarnaast bevat HyperDev ook een appstore met voorgeconfigureerde applicaties die direct door gebruikers kunnen worden gedeployed, en integreert HyperDev een standaard voorgeconfigureerde CI/CD toolset met een bijbehorende voorbeeldapplicatie (Java met Angular/React), waardoor je bij het starten van een nieuw project supersnel aan de slag kunt. Deze standaard toolset geeft je onder andere direct: een continuous delivery pipeline met automatische builds (Jenkins), kwaliteitsanalyse (SonarQube) en automatische regressietesten (TestX). Wil je de pipeline net iets anders, of gebruik je liever andere tools voor bepaalde zaken? Geen probleem, je kunt alle onderdelen volledig naar wens aanpassen, of zelfs complete onderdelen vervangen door andere tools of zelfgeschreven applicaties. HyperDev geeft volledige controle aan geavanceerde DevOps engineers, maar biedt tegelijkertijd een goed doordachte voorgeconfigureerde basis waarmee ook ontwikkelaars zonder veel DevOps kennis direct aan de slag kunnen. Kortom: de ideale balans waar ieder ontwikkelteam mee uit de voeten kan.

eonics open hack night sfeerimpressie

Wat kun je 20 juni verwachten?

Uiteraard zullen traditiegetrouw bier (of cola) vanaf 17:00u koud staan en zullen de pizza-ovens worden aangeslingerd om iedereen van een pizza naar keuze te voorzien. Terwijl de pizza’s worden gebakken zal vervolgens de avond beginnen met een inleidende presentatie over HyperDev door de drie oprichters. Aansluitend zullen we zelf de mouwen opstropen (vergeet je laptop niet!) en in kleine teams aan de slag gaan om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Op basis van een voorbeeldapplicatie en een aantal opdrachten maakt ieder team stap voor stap kennis met alle mogelijkheden die het platform te bieden heeft. Aangezien de makers van HyperDev aanwezig zijn zal er volop gelegenheid zijn om vragen te stellen en dieper in te gaan op zaken die voor jou interessant zijn. Afhankelijk van hoe de avond loopt, zal er mogelijk een vervolgsessie worden georganiseerd. Daarnaast is het mogelijk om een afspraak te maken met de HyperDev ontwikkelaars als je behoefte hebt aan meer informatie of een bijvoorbeeld een uitgebreide demo voor jouw ontwikkelteam op locatie. Kortom: mis het niet en meld je direct aan, hopelijk tot ziens op 20 juni!

Blijf op de hoogte

Niks missen omtrent deze en toekomstige Eonics Open Hack Nights? Meld je aan dan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.