ORM’s vergeleken: Entity vs Dapper framework

podcast

In deze aflevering spreken we wederom met collega Jay Tewarie, en gaan we in op de verschillen tussen het Entity en Dapper framework. Je kunt de aflevering beluisteren op Spotify, bekijken op YouTube, of de onderstaande samenvatting lezen.


ORM staat voor Object Relational Mapper. Dergelijke frameworks zijn bedoeld om je database laag op een eenvoudige manier te koppelen aan je objecten. In de .NET wereld springen twee frameworks in het oog: Entity en Dapper. Jayant legt uit: “Entity framework is een tool die al lange tijd bestaat. Hij wordt door Microsoft onderhouden en is door de jaren heen de standaard geworden.Dit framework is erg volwassen en uitgebreid, en ondersteund allerlei geavanceerde features zoals change tracking en query migration.”

Waar het Entity framework de volwassen standaard is, kiest Dapper een andere route. Jayant: “Dapper is relatief gezien nieuwkomer en kiest een andere aanpak. In plaats van te focussen op ondersteuning van alle geavanceerde features leggen ze de nadruk op simpliciteit en performance. Dapper is ontwikkeld door het team achter de bekende website stackoverflow.com, dus ook niet zomaar de minste.”

Wanneer kies je dan voor welke optie? Jayant: “Wil je echt alle opties en ruggesteuntjes voor je project, en is performance niet het allerbelangrijkst? Kies dan voor het Entity framework. Vind je het niet erg om zelf te sleutelen en juist leuk om alles te tweaken om maximale performance te halen? Ga dan voor Dapper. Sowieso zijn beide volwassen frameworks waar je niet de mist mee zal ingaan. Daarnaast worden ze beiden veel gebruikt in de markt dus staan ze beiden goed op je CV!”