Over de opdrachten die je doet als developer bij Eonics

podcast

Jan Peter en Mitchell vertellen meer over het soort opdrachten wat je doet als developer bij Eonics. Kijk op YouTube, luister op Spotify, of lees het onderstaande artikel.

Eonics consultants werken bij een groot palet aan verschillende opdrachtgevers. Mitchell: “Er zijn drie groepen opdrachtgevers: MKB bedrijven, groot commerciële instellingen en overheid en semi-overheidsinstellingen. Bij overheden moet je niet alleen denken aan ministeries maar ook gemeentes of uitvoerende organisaties die diensten verlenen aan de overheid zoals ICTU. Daarnaast heb je nog bedrijven die een beetje tussen commercieel en overheid vallen, zoals NS en Prorail. In al deze sectoren en instellingen zijn Eonics consultants actief.” De grootste vraag zit volgens Mitchell bij (semi)overheidsinstellingen, op de voet gevolgd door de grote commerciële instellingen. Relatief gezien vormt MKB het kleinste onderdeel bij Eonics in termen van aantal werkzame consultants.

Bij MKB bedrijven moet je denken aan wat kleinere instellingen die ook echt gefocust zijn op software. Jan Peter: “Dan moet je denken aan bedrijven die echt een intern team hebben om software te bouwen. Dus vaak zijn dat SaaS bedrijven die software ook weer leveren als dienst aan hun klanten. Deze bedrijven zijn wel echt aanmerkelijk kleiner dan de grote instellingen zoals banken.”

Wat voor soort opdrachten zijn dat dan precies bij deze instellingen? Mitchell: “Over het algemeen zijn het full-stack development opdrachten waarbij vaak de nadruk toch wel ligt op backend development.” Jan Peter vult aan: “De ontwikkelaars werken bijvoorbeeld bij banken echt aan de kern-systemen zoals internet bankieren, de app, beleggen, eigenlijk bij alle systemen van de bank zijn software ontwikkelaars actief. Hierbij komt zowel nieuwbouw als werken aan bestaande software voor.”

Daarnaast moet je ook goed aanvoelen hoe organisaties werken. Jan Peter: “Je werkt als developer dus in complexe omgevingen waar je wel je weg in moet vinden. Je werkt natuurlijk in een team en dat betekent ook bij onze opdrachtgevers bijna altijd een DevOps team. Dit betekent dat je zowel development als beheer moet doen, dus alles komt op je bordje. Je moet dus wel echt een allround developer zijn.”

Voor overheidsorganisaties is het plaatje redelijk vergelijkbaar. Jan Peter: “Qua complexiteit en grootte van organisaties komt het wel overeen, en ook de manier van opereren is vergelijkbaar. Het voornaamste verschil is dat bij de overheid vaak de technologie iets meer achterloopt. Waar commerciële organisaties geneigd zijn om eerder met de laatste tools en technieken te werken zijn overheden toch vaak wat terughoudender.”

Wat is dan eigenlijk het profiel van een gemiddelde developer voor dit soort klussen? Mitchell: “Als ik Java developers als voorbeeld neem dan is het vooral Spring Boot, zaken als pipelines, CI/CD, Docker, kubernetes, maar ook frontend technieken als Angular en React, en natuurlijk cloud kennis, Azure en AWS zijn hier de grootste. Best een heel pakket dus.”

Er is ook wel iets te zeggen over de gemiddelde lengte van de opdrachten. Mitchell: “Vaak begin je met bijvoorbeeld 3 maanden om te kijken of het een goede match is. Als het goed gaat wordt het dan eigenlijk altijd verlengd, tot uiteindelijk wel 2 of 3 jaar. Na die tijd heb je vaak ook een grens vanuit de organisatie dat je de maximale contractlengte hebt bereikt.”

Toch zijn er ook developers die kiezen voor kortere opdrachten. Mitchell: “Bij Eonics kijken we vooral of developers het naar hun zin hebben bij de opdrachtgever. Het is belangrijk dat je genoeg uitdaging hebt en ook je eigen skills doorontwikkelt. Daarom is het ook altijd mogelijk om van opdracht te wisselen. Het is wel verstandig om te zorgen dat je niet alleen maar korte opdrachten op je CV hebt. Opdrachtgevers willen natuurlijk graag iemand die een tijdje bij hen blijft, het kost immers ook tijd om te worden ingewerkt.”

Tot slot benadrukt Mitchell nog de diversiteit van onze consultants: “We hebben natuurlijk veel Java developers maar ook .NET developers, frontend developers, DevOps specialisten en een aantal UX designers. Maar behalve de tooling en technieken zijn het type opdrachtgevers en de omgevingen erg vergelijkbaar. De meeste specialisten zullen immers met elkaar werken in een multidisciplinair team.”