Realtime web met SignalR en Azure

In deze aflevering spreek ik collega Gerwin Struijs en behandelen we SignalR. Een technologie waarmee je eenvoudig realtime web toepassingen kunt schrijven met behulp van Azure. Bekijk de aflevering op YouTube, luister op Spotify of lees de onderstaande samenvatting.

Gerwin Struijs is 47 jaar en werkzaam bij de Raad van State als .NET ontwikkelaar. Voor de 30ste Eonics Open Hacknight geeft hij ons een inkijkje in SignalR. Gerwin: “SignalR is het snelste realtime framework om realtime websites te bouwen. Het is van Microsoft en helemaal Open Source. Ik ben het tegengekomen toen ik zelf een applicatie moest maken waarin ik LED borden moest aansturen en tegelijkertijd een preview moest genereren. Om deze twee in sync te houden moesten we iets hebben wat de Angular applicatie en de server met elkaar kon verbinden. SignalR bleek hiervoor de ideale oplossing.”

De achtergrond van SignalR is voor veel developers bekend. Gerwin: “Eigenlijk is het een abstractielaag op websockets. Maar: zijn de sockets niet beschikbaar dan vallen ze bijvoorbeeld terug op polling. Op deze manier ondersteunen ze realtime communicatie tussen alle mogelijke platformen in alle mogelijke situaties zonder dat je hier als developer verder iets voor hoeft te doen, het is volledig transparant voor jou als ontwikkelaar.”

Overigens kun je SignalR gebruiken in heel veel talen, niet alleen in .NET. De API is beschikbaar voor Python, JavaScript, en noem alles maar op. Daarnaast functioneert SignalR ook als een soort hub. Gerwin: “Als client kun je je aanmelden als hub en informatie gaan delen, maar dus ook bijvoorbeeld met groepen gaan delen of dus zelfs broadcasten. Al deze functionaliteit is eenvoudig en simpel voor jou als developer om te gebruiken.”

Je kunt SignalR ook gebruiken als Azure function, oftewel serverless. Op deze manier heb je zelfs helemaal geen server meer nodig. Gerwin: “Dit is echt de toekomst van hoe je dit soort diensten gebruikt. Het werkt echt heel simpel en de configuratie in Azure is vrij eenvoudig.”

Heb je na het lezen of luisteren nog vragen? Laat je gegevens achter via het onderstaande formulier, dan neemt Gerwin contact met je op.