Robotisering: mens en machine staan samen sterker

business case

Frequent lees je erover in allerlei media: de robotisering van onze samenleving. Daarin vinden we vaak veel negatieve aannames over de potentiële invloed die de automatisering dan uit gaat oefenen op diezelfde maatschappij . Als ontwikkelaars van onafhankelijkheid is Eonics ook veel bezig met deze robotisering. In dit artikel laten we zien hoe software robots juist positief aan jouw werk kunnen bijdragen. Wij zien deze software-matige “robotisering” dan ook graag als kans in plaats van alleen als een bedreiging.

Iedereen die het heeft meegemaakt, herkent dit moment: voor jezelf of voor iemand die je kent ga je op zoek naar passende vacatures voor een volgende uitdaging. Het klinkt zo simpel maar valt in de praktijk helaas vaak vies tegen. Je begint met zoeken en voor je het weet ben je verdwaald in het moeras van vacaturesites, e-mail-notificaties, social media hashtags en ga zo maar door. Met zoveel kanalen, zoveel vacatures en idem dito keuzes zinkt de moed je al gauw in de schoenen.

Afbeelding: iedere dag twee keer het internet afstruinen naar alle vacatures gaat je niet in de koude kleren zitten

Jouw tijd is kostbaar

We willen allemaal meer tijd voor dingen die belangrijk zijn. Door slim te kijken naar tijdrovende klussen en gespecialiseerde robots te bouwen die deze taken uitvoeren, is het mogelijk om efficiëntere keuzes te maken. Op deze manier kun je niet alleen meer doen maar ook effectiever zijn in je werk. Hoofd Eonics Consultancy Tom zegt daarover: “Ik werd er gek van dat ik altijd zoveel tijd kwijt was om de interim ICT- markt in de gaten te houden. Iedere dag reserveerde ik in de ochtend en de middag een half uur waarin ik niets anders deed dan naar vijftien verschillende websites te surfen, speciale mailboxen uit te lezen, zoek-filters in te stellen, en ga zo maar door.” Dit is een helder voorbeeld van werk wat net zo goed en beter door een robot gedaan kan worden. Het geeft de werknemer bovendien de gelegenheid bezig te zijn zijn met de zaken die echt belangrijk zijn. Tom: “Uiteindelijk wil ik vooral veel persoonlijke aandacht geven aan consultants en hersenloos websites afstruinen helpt daar totaal niet bij. Ik besloot daarom naar ons ontwikkelteam te gaan om hen te vragen dit probleem voor me op te lossen.”

De geboorte van de Vacature Robot

Hoofd Development Jan Peter Jansen was gelijk enthousiast. Jan Peter: “Het probleem dat Tom aankaart is een perfect voorbeeld van de manier hoe wij robotisering toepassen om mensen en organisaties sterker te maken. Tom was veel tijd kwijt aan handmatige acties die net zo goed automatisch gedaan konden worden. Het werd dus hoog tijd voor het bouwen van een Vacature Robot!”.

Het ontwikkelteam ging aan de slag en binnen enkele weken waren de eerste versies van meerdere Vacature Robots actief om Tom het werk uit handen te nemen. Tom: “Omdat het team snel met de eerste versies kwam, kon ik direct feedback geven op de uitvoering en wat anders moest. Op deze manier konden we in korte tijd de robot zover krijgen dat deze precies deed wat ik wilde. Het voelde bijna als magie. Ik kon letterlijk zien hoe de robot in enkele minuten deed waar ik daarvoor een uur aan kwijt was.. Dit betekende in de praktijk dat ik opeens iedere dag een uur extra meer tot mijn beschikking had om mijn consultants persoonlijke aandacht te geven. Dit leidde dan ook snel tot een hogere omzet omdat ik beter in staat was signalen op te vangen en daarop alert te reageren.” Duidelijk is dat Tom en de vacature robot snel een effectief team vormden dat samen meer werk kon verrichten dan Tom alleen kon doen.

Afbeelding: de Vacature Robot verzamelt continue gegevens en verwerkt ze op maat voor verschillende eindgebruikers en systemen.

Observ.nu – samen staan we sterker

Omdat Eonics heilig gelooft in meer transparantie op de ICT- markt werd besloten de Vacature Robot te delen om zo andere freelance IT’ers dezelfde robot-hulp te geven als Tom. Jan Peter: “Inmiddels word het Observ.nu platform door meer dan duizend freelancers gebruikt en is het DE verzamelplek geworden van interim IT- vacatures in Nederland. We zijn zelfs bezig met een tweede versie. Die komt binnenkort uit om de gebruikers en robots nog effectiever te laten samenwerken bij het zoeken naar de ideale vacature. We houden deze dienst expres open en gratis voor freelancers, want we geloven dat deze instelling zich indirect uitbetaalt op andere manieren, zoals in de uitbreiding van ons netwerk.”

Ook een robot-maatje in je team?

We hopen dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven aangaande de positieve kanten van robotisering. Wil je net als Tom ook graag een hardwerkende robot in je team die jouw effectiever maakt? Laat je gegevens dan achter via het onderstaande formulier en wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.