E.O.N.I.K.S. #001 – wat is een API?

eoniks

Welkom bij deze allereerste editie van E.O.N.I.K.S: Een Ontwikkelterm Nader In Kaart – maar dan Simpel! We beginnen deze nieuwe serie met een tijdloze klassieker die nog altijd aan populariteit lijkt te winnen: de A.P.I.

Door de jaren heen zal in vele Nederlandse vergaderkamers enige verwarring zijn ontstaan over deze term: “Wat zeg je nou, ze willen een Apie?! Als je het mij vraagt is het al dierentuin genoeg daar op de afdeling ICT.” Om dergelijke misverstanden in de toekomst te voorkomen vertalen we in deze editie de term “API” in gewone mensentaal.

API is een afkorting die staat voor: Application Programming Interface. Het woord “interface” is hier de sleutel. Het is dus een vastgelegde “vertaalslag” die computer programma’s in staat stelt om op een eenvoudige manier met elkaar te communiceren.

Een vergelijkbare “interface” voor mensen die je al kent is een menukaart. Ook als je nog geen ei kunt bakken kun je met deze interface probleemloos een maaltijd bestellen in een restaurant. Zelfs op vakantie in Lissabon, in dat lokale restaurantje waar de ober alleen Portugees spreekt, hoef je maar te wijzen naar de menu-kaart en een heerlijke maaltijd verschijnt op tafel.

Afbeelding: een menu-kaart is een API voor mensen

Een API is een menu-kaart voor computerprogramma’s. Met deze menu-kaart kunnen ze eenvoudig gegevens uitwisselen, zonder dat ze alles van elkaar hoeven te weten of te begrijpen. Een bekend voorbeeld van een API is iDEAL. Als je bij een webshop iets koopt kunnen de computers van de webshops met deze iDEAL “menukaart” op een eenvoudige manier een financiële transactie “bestellen” bij de computers van jouw bank, terwijl de webshop (gelukkig!) niks hoeft te weten over de manier waarop deze transactie door jouw bank exact wordt uitgevoerd. Bestelling geslaagd! Dat is dus de kracht van een goede API.

Ook een API nodig?

Als ontwikkelaars van onafhankelijkheid denken wij graag met je mee over jouw API’s, REST-services en andere IT-uitdagingen. Laat je gegevens achter via het onderstaande formulier, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.