E.O.N.I.K.S. #002 – wat is RPA?

eoniks

In deze tweede editie van E.O.N.I.K.S – Een Ontwikkelterm Nader In Kaart maar dan Simpel – besteden we aandacht aan de veelgehoorde technische term RPA. We leggen uit wat de term precies betekent en hoe deze in de praktijk wordt toegepast.

De term RPA staat voor Robotic Process Automation oftewel robotische proces automatisering in het Nederlands. Stel je een groot warenhuis voor waar dagelijks allerlei producten binnenkomen van verschillende leveranciers. Deze leveranciers gebruiken ieder hun eigen systeem en op de afdeling administratie moet iemand handmatig inloggen op alle websites van de leveranciers om daar de facturen te downloaden. Daarna moeten de gegevens op de factuur handmatig worden ingevoerd in het financiële systeem van het warenhuis, aangezien er geen automatische koppeling is.

Dit is dus een proces dat we robotisch zouden kunnen automatiseren. Hiervoor moet er een robot worden gebouwd die iedere dag automatisch in alle leverancier systemen de actuele order-informatie ophaalt. Vervolgens zal de robot de noodzakelijke gegevens ophalen en deze invoeren in het financiële systeem van de organisatie. Waarschijnlijk zal er nog een controle stap plaatsvinden waarbij een administratief medewerker dagelijks controleert of de robot zijn werk goed heeft uitgevoerd en indien nodig handmatige correcties kan uitvoeren. Dit is dus RPA in een notendop, simpel toch?!

Benieuwd naar nog  praktijkvoorbeelden? Lees hier alles over onze eigen Vacature Robot.

Ook processen die je wilt automatiseren?

Als ontwikkelaars van onafhankelijkheid denken wij graag met je mee over het toepassen van RPA in jouw organisatie. Laat je gegevens achter via het onderstaande formulier, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.