De ontwikkeling van UTURN: het verhaal achter de juiste match

opdrachtgever

Rotterdam – Het in 2017 opgerichte bedrijf Uturn zorgt er inmiddels voor dat het vinden van transport (vooral containers) simpeler en transparanter gebeurt. General Manager Daan Meboer: “Eerst hadden we sales en marketing als speerpunt, maar daarna de technische aspecten van ons bedrijf. Nu richten we ons op de verhoging van de ontwikkelingssnelheid, dus meer doen in minder tijd. Bovendien streven we naar nog meer flexibiliteit ten aanzien van onze ontwikkelaars. Omdat ons platform nu met Java werkt, hebben we veel meer mogelijkheden gecreëerd.”

Op de twaalfde verdieping van de Rotterdam Science Tower, met een prachtig uitzicht over deze nuchtere en nijvere stad, bevindt zich het kantoor van Uturn. General Manager, de 29-jarige Daan Meboer, zit met vijf medewerkers aan een grote tafel te werken. De sfeer is opgetogen omdat de Europese directeur van UPS een order heeft geplaatst. Hij heeft de knop ingedrukt waarna er een goede match met een vervoerder gevonden gaat worden. Dit allemaal automatisch en zonder inmenging van Uturn. Zodra er een match is, kan de zaak gaan lopen. Het in 2018 geïntroduceerde platform werkt goed en het aantal matches groeit sindsdien met 25% per maand en staat inmiddels op bijna 2000. Ambitie is om eind van dit jaar dit aantal per maand te halen.

Simpel en transparant

Passievol legt Daan uit dat zijn bedrijf eigenlijk een Über voor het transport is. “Wij bieden een simpele en transparante manier om de vraag en aanbod van transport bij elkaar te brengen. We richten ons vooral op (zee)containers. Elke lege kilometer op de weg is inefficiënt en niet duurzaam. Mensen realiseren het zich misschien niet maar als we 5% minder vrachtverkeer op de weg zouden hebben, hadden we geen files meer. Ons concept is dus om altijd de juiste match vinden tussen vracht en vervoerders waardoor elke rit op de weg zo effectief mogelijk is.”

Opdrachtgever bij Eonics

Bijna vanaf de oprichting in 2017 is Uturn opdrachtgever bij Eonics. Ontwikkelaars en stagiaires werken er graag. Ook Daan is meer dan tevreden over de samenwerking. “Al bij de eerste kennismaking met Jan Peter werd duidelijk dat we veel voor elkaar konden betekenen. Ik heb tijdens mijn leven al heel wat namen van leveranciers en klanten voorbij zien komen en geleerd meer te vertrouwen op mijn onderbuikgevoel dan op offertes. Bij Eonics weet ik dat ook zij zich verantwoordelijk voelen voor ons platform en dat we bij problemen er voor elkaar zullen zijn. Ik vind hun manier van bedrijfsvoering ook fijn; dat ze mensen onafhankelijk laten zijn en niet kost wat kost binnen willen houden. Net als bij ons, denken ze na over de meerwaarde die onze bedrijven toekomstige werknemers bieden.”

“Wij zijn meer dan zomaar een opdrachtgever bij Eonics, ik weet dat we bij problemen er voor elkaar zullen zijn.”
– Daan Meboer

De migratie: legacy software uitgefaseerd

Eonics heeft Uturn geholpen bij het opnieuw opbouwen van hun software architectuur. Oude onderdelen van de software zijn gradueel gemigreerd naar Java, wat veel meer mogelijkheden heeft. Daan: “We kunnen daardoor heel snel met nieuwe versies van de software naar productie. Ook zijn we zijn qua hosting nu veel goedkoper uit. Deze migratie is inmiddels afgerond en de oude onderdelen zijn uitgefaseerd. Een belangrijk onderdeel is de invoering van automatisch regressie testen. Hierdoor hoeven we niet langer alles handmatig te testen nadat er een nieuwe functionaliteit is gebouwd. Het geweldige van ons nieuwe platform is ook de schaalbaarheid; dat het net zo snel kan groeien als dat wij nu doen. Dat is meteen ook ons speerpunt nu, dat we de snelheid van de ontwikkeling verhogen, dus meer kunnen doen in minder tijd. Ieder platform staat of valt met volume en van mij mag het altijd sneller, liefst tot het pijn doet. Ons tweede speerpunt is de flexibiliteit ten aanzien van de ontwikkelaars in het team, wat nu mogelijk is geworden door deze migratie naar Java; een ontwikkeltaal die door veel software engineers wordt beheerst.”

Spreker

Daan heeft in diverse transportbladen interviews gegeven over zijn start-up. Tegenwoordig wordt hij ook wel gevraagd als spreker op seminars (ING), bij een lezing over transport en platformeconomie of tijdens een hackathon. Daan: “Ik vind mezelf geen goede verkoper maar eerlijk, open en enthousiast zijn werkt goed in de markt. Ik geloof namelijk in wat ik doe en in het product dat we leveren. Dat wij met ons digitale platform geld verdienen en onze klanten geld besparen maar tegelijkertijd ook aan duurzaamheid werken is prachtig.” Op mijn vraag of hij lange werkweken maakt antwoordt Daan lachend: “Ik geloof niet in 80 uur per week werken. Wel is werk een kernonderdeel van mijn leven waar ik in mijn hoofd altijd mee bezig ben. Maar feit blijft, dat er maar heel weinig urgentie is in deze wereld.” Met zijn laatste uitspraak bewijst Daan prima te passen bij de stad waarin hij werkt: allebei gedreven maar nuchter.

Judy Wagenaar – februari 2019

Ook grip op software ontwikkeling?

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Daan en zit je ook met complexe vraagstukken omtrent software ontwikkeling in jouw organisatie? Bekijk onze pagina voor opdrachtgevers of laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Voor meer informatie over het Uturn platform en hun dienstverlening kun je terecht op hun website.