Observ.nu hacks – RSS feeds & IFTTT

observ.nu

Inmiddels hebben al meer dan 1000 gebruikers Observ.nu ontdekt. Observ is het meest complete vacature-platform voor IT freelancers en wordt ontwikkeld door Eonics. Daarnaast maken we er zelf ook enthousiast gebruik van het platform bij het zoeken naar opdrachten voor onze consultants. In dit artikel bespreken we een geavanceerde feature van Observ – persoonlijke RSS feeds – en leggen we uit hoe je deze kunt gebruiken om Observ nog beter voor jou te laten werken.

Wanneer je inlogt in Observ en in het hoofdscherm bent kun je een zoekopdracht opgeven. Stel dat je graag op hoogte wil blijven van alle Java gerelateerde klussen in de markt dan kun je simpelweg “Java” typen in het zoekveld en zie je meteen de laatste vacatures. Als je vervolgens op de knop met het belletje klikt, wordt deze zoekopdracht opgeslagen in je persoonlijke abonnementen.

Afbeelding 1: opslaan persoonlijke zoekopdracht

Deze opgeslagen abonnementen kun je bekijken door op “Toon alle notificaties” te klikken dat onderaan het zoekveld verschijnt, of door rechstboven in de blauwe balk op je naam te klikken en de menu-optie “Mijn abonnementen” te selecteren. In dit scherm zie je een eenvoudige lijst van al je opgeslagen zoekopdrachten, en de mogelijkheid om ze te verwijderen door op de prullenbak te klikken die achter iedere regel staat. Daarnaast zie je bovenaan een grote oranje knop met RSS erop.

Afbeelding 2: overzicht persoonlijke abbonementen

Als je op de RSS knop drukt zul je, afhankelijk van het apparaat waar je op zit en je instellingen, waarschijnlijk een kale RSS feed te zien krijgen. Als je goed kijkt naar de structuur en de inhoud kun je waarschijnlijk al zien dat hierin een lijst van vacatures staat, alleen dan in structuur die ze leesbaar maakt volgens de RSS standaard. Dit betekent dat je deze URL in een RSS reader kunt invoeren en vervolgens op die manier op de hoogte kunt blijven van alle vacatures die voldoen aan jouw persoonlijke opgeslagen zoekopdrachten, zonder dat je zelf naar Observ hoeft te gaan, handig!

Omdat RSS een gestructureerd formaat is kun je er vanalles mee doen. Naast dat je zelf je mouwen op kan stropen en een programma kan schrijven wat deze feed leest en op een creatieve manier verwerkt, kun je ook diensten als IFTTT gebruiken. Hiermee kun je op een eenvoudige manier zelf geautomatiseerde processen maken op basis van simpele applets. Omdat er zoveel voorbeelden en aangesloten diensten zijn zit er altijd wel iets bij waarmee je uit de voeten kan.

Afbeelding 3: IFTTT overzicht feed-applets

In dit voorbeeld houden we het simpel: we maken een IFTTT applet aan die onze Observ RSS feed uitleest en via email ons de laatste updates toestuurt. We zouden echter ook onze lampen thuis kunnen laten knipperen bij een nieuwe Java-vacature, of een push-bericht naar een smartphone kunnen sturen, de mogelijkheden zijn eindeloos en het loont zeker de moeite om eens goed in de mogelijkheden van IFTTT te duiken. Bij Eonics maken we er vaak gebruik van in uiteenlopende situaties. Als je eenmaal bent aangemeld en ingelogd kun je op deze pagina zien wat een aantal mogelijkheden zijn voor RSS toepassingen met IFTTT.

Afbeelding 4: IFTTT configureren RSS to mail applet

Wanneer je bijvoorbeeld de “Send email RSS” applet selecteert, deze toegang geeft tot je gmail, en vervolgens je persoonlijke Observ RSS feed URL invoert, heb je al een werkende IFTTT applet geconfigureerd. Wanneer er nu een nieuwe vacature binnenkomt krijg je automatisch een mail en kun je direct doorklikken naar de vacature op Observ.

Afbeelding 5: realtime vacature update in email via IFTTT applet

Uiteraard kun je in plaats van de standaard voorbeelden ook zelf nieuwe applets definiëren met je eigen logica of diensten geïntegreerd. We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met IFTTT en je persoonlijke Observ abonnementen. Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Deze zijn altijd welkom, je kunt het Observ.nu team bereiken via helpdesk@observ.nu.