Uit het Hart Gegrepen – Pull en Push

uit het hart gegrepen

27 maart 2020 – Naar aanleiding van de coronacrisis deelt Judy Wagenaar, Eonics coach en Inbox redactielid, haar overpeinzingen in een nieuwe serie: uit het hart gegrepen. Vandaag deel 2: push & pull.

Hoewel het nauwelijks twee weken geleden is dat ons aller leven door het Coronavirus compleet op zijn kop is gezet, lijkt het wat mij betreft al veel langer geleden. Wat zou ik graag in de file staan op de A4 want ik zie met lede ogen de drie lege banen links van mij. Altijd telde ik de imponerende dalende of stijgende vliegtuigen wanneer ik langs Schiphol reed, nu mag ik in mijn handjes knijpen als ik één het luchtruim zie kiezen.

Veel vrije tijd komt me nu wel goed uit omdat de natuur in een versnelling is geraakt vanwege het mooie weer. En veel tijd natuurlijk om te lezen, iets wat ik mijn hele leven al dagelijks doe: kranten en boeken. Het was dan ook een artikel uit de Volkskrant over de invloed van Corona op onze psyche die mijn aandacht trok. En dan met name de begrippen pull & push waarvan ik trouwens later hoorde dat ze ook in de IT gebruikt worden. Volgens professor Finkenauer verstaan we onder pull de dingen die we moeten doen en die van buitenaf komen. Deze zaken vallen voor de meeste mensen opeens weg in deze crisis. Dan komt push om de hoek kijken, want push is onze individuele weerbaarheid die een kwestie is van talent voor intrinsieke motivatie. Anders gezegd helpt push je om een nieuw normaal te vinden in het abnormale en zo beter bestand te zijn tegen de huidige situatie.

uit het hart gegrepen push en pull

Met de juiste balans tussen pull & push blijf je in verbinding, ook in tijden van crisis

Zelf ben ik iemand met veel push, al zou ik het vóór dit artikel nooit zo genoemd hebben. Ik weet van binnenuit (intrinsiek) waarom ik mijn dagelijkse leven op een bepaalde manier heb ingericht qua familie, vrienden, werk en vrije tijd. Daar heb ik bewust voor gekozen. Het werk is grotendeels weggevallen maar op de andere vlakken zijn veranderingen die aandacht en tijd vragen: hier thuiswerkende volwassen kinderen, veel meer koken voor jan en alleman en volop in de tuin bezig, alleen of met de kleinkinderen. Eigenlijk ben ik net zo gelukkig als twee weken geleden op het soms nieuwe unheimische gevoel na wat af en toe, net als rouw, onverwachts de kop opsteekt.

Degene die met veel pull leeft, heeft het moeilijker en zal zijn eigen push moeten (uit)vinden. Opeens is namelijk het drukke leven voorbij en de volle agenda leeg. Weg zijn ook de bezoeken aan de sportschool of het ‘s avonds nog moeten werken. Ook kun je niet eventjes snel een vakantietje pakken en wat een mens nog meer verzint om maar niet tot rust te komen. En daar komt de reset uit de vorige column weer om de hoek kijken. Vragen als: doe je werk waar je blij van wordt, maak je genoeg tijd voor sociale contacten, neem je tijd voor ontspanning en besef je bij alles wat je doet dat je deel uitmaakt van een groter geheel? Het zijn vragen die nu een antwoord kunnen krijgen. Alleen dan zal je push toenemen en ben je beter bestand tegen de huidige abnormale situatie.

Iemand met passie is op een goede manier besmettelijk, zelfs op anderhalve meter afstand!

Aan de drie R’s van Rust, Reinheid en Regelmaat, wil ik graag de P toevoegen zodat we pull, push en passie krijgen. Ik pleit voor passie voor het leven an sich, de grootste intrinsieke motivatie die er bestaat. Iemand met passie gaat ergens voor, in welke functie of rol dan ook. Hij of zij enthousiasmeert anderen en is op een goede manier besmettelijk, zelfs op anderhalve meter afstand! Ik daag je uit om deze theorie de komende week in de praktijk te brengen en weet nu al dat je je anders zult gaan voelen.

Vorige delen, vragen & reacties

De volledige serie uit het hart gegrepen in chronologische volgorde:

Heb je naar aanleiding van deze column vragen, of wil je even je hart luchten? Je kunt Judy bereiken via judy.wagenaar@eonics.nl.