Open Hack Night #10 – NativeScript

hacknight

Op woensdag 28 februari vond alweer de tiende Eonics Open Hack Night plaats, ditmaal gepresenteerd door Marine Landraudie, die momenteel het team leidt dat werkt aan de mobiele applicatie voor Observ. Het onderwerp was NativeScript; een technologie waarmee je met behulp van Angular2 en het NativeScript framework native applicaties kan bouwen voor iOS en Android op basis van een enkele codebase.

De opkomst was hoog en zoals vanouds werden de pizza’s besteld voordat we in het onderwerp doken met behulp van de uitstekende presentatie die was voorbereid. In deze presentatie wordt ook uitgelegd wat het verschil is met op het eerste oog vergelijkbare frameworks, zoals bijvoorbeeld Cordova. Met NativeScript bouw je echte native applicaties, en heb je dus ook toegang tot alle native api’s. Bij oplossingen als Cordova heb je een stuk meer beperkingen, omdat je applicatie feitelijk draait binnen een web-browser op het target-platform. Overigens heeft Google onlangs ook een oplossing geïntroduceerd voor het bouwen van native applicaties vanaf een enkele codebase; Flutter. In de nabije toekomst zullen we bij Eonics ook hier onderzoek naar doen om te kijken wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van NativeScript.

Verschil tussen NativeScript en Cordova

Na de presentatie en interessante bijbehorende discussie waren de pizza’s inmiddels gearriveerd. Na het eten gingen we aan de slag om zelf onze eerste stapjes in NativeScript te zetten. Op basis van een simpele basis-applicatie die Marine had voorbereid waren de deelnemers in staat om zelf wijzigingen en uitbreidingen in de code aan te brengen en te zien hoe deze wijzigingen direct vertaald werden naar aangesloten Android & iOS devices. Daarnaast werd ook direct duidelijk dat het opzetten van een werkende development environment met NativeScript een behoorlijk bewerkelijk is. Gelukkig waren er van tevoren een aantal development environments klaargezet zodat iedereen toch hands on kon met het uitproberen van het NativeScript framework.

Bedankt aan alle aanwezigen voor hun bijdrage. De volgende Hack Night zal plaatsvinden op 18 of 25 april. Wil je er ook bij zijn de volgende keer? Stuur ons een berichtje, dan houden we je via email op de hoogte!