Uit het Hart Gegrepen – Mensen van de dag

uit het hart gegrepen

24 april 2020 – Naar aanleiding van de coronacrisis deelt Judy Wagenaar, Eonics coach en Inbox redactielid, haar overpeinzingen in een nieuwe serie: uit het hart gegrepen. Vandaag deel 4: mensen van de dag.

Nieuwe woorden zijn in deze Coronatijd aan de orde van de dag. Denk aan: raamvisite, anderhalvemetersamenleving, lockdownparty, zorgapplaus en ga zo maar door. Niet alle Corona gerelateerde woorden zullen een plek vinden in ons van Dale woordenboek. Sommigen ervan zijn eendagsvliegen die dus maar een blauwe maandag leven.

Wat vroeger veel gangbaarder was als heden ten dage, is het gebruik van spreekwoorden en uitdrukkingen in onze gewone spreektaal. Die zijn wat mij betreft Coronaproof. Tenslotte heeft zeker nu elke dag genoeg aan zijn eigen kwaad, want ook deskundigen weten niet precies hóe en op welke termijn ons nieuwe normaal eruit zal gaan zien. Daarom is het handig om mindful te leven want je geen zorgen maken over de dag van morgen, helpt je om van elke dag het beste te maken. Het aloude Carpe Diem (pluk de dag) zou dan ook net zo vaak gecommuniceerd moeten worden als ‘blijf thuis’ en ‘hou vol’. Het zet namelijk meer zoden aan de dijk en heeft een positievere insteek.

Sinds jaar en dag zijn we als samenleving toch een beetje verwend geraakt maar door de Corona wordt bij iedereen als donderslag bij heldere hemel duidelijk dat onze bomen niet tot de hemel groeien en alles opeens zijn beperkingen heeft, letterlijk en figuurlijk. Zo we al dachten dat we konden gaan en staan waar en wanneer we wilden, dan heeft Corona daar korte metten mee gemaakt. En waar de één nu een gat in de dag kan slapen of juist voor dag en dauw op is, moet de ander vanwege veel mensen over de vloer toch van de nacht een dag maken om zijn of haar werk af te krijgen. En je merkt aan het gemopper om je heen dat dit niet tot in lengte van dagen kan duren.

Judy Wagenaar aan de keukentafel

Mijn vader verzuchtte bij onverwachte dodelijke gebeurtenissen altijd: ‘Ja kind, zo zie je maar, we zijn mensen van de dag.’ Door plotselinge overlijdens binnen mijn eigen kring heb ik deze zin aan den lijve ondervonden maar door de wereldwijde Coronacrisis zou dit tot ons allemaal door moeten dringen. Natuurlijk is het bij ziekte en dood niet fijn om te denken: heden ik morgen gij, maar realistisch is het wel.

Heb ik nu wel iets positiefs te melden? Zeker wel. Het is kort dag maar gelukkig heeft de lente geen boodschap aan de Corona en staan veel bomen in bloei en schieten voorjaarsbloemen overal de grond uit. Bovendien is deze tijd uitermate geschikt om over je eigen schaduw heen te springen en dus iets voor iemand te betekenen die dat juist nú hard nodig heeft. Dat hoeft zeker niet altijd met geld maar kan op veel andere manieren. Uitgangspunt daarbij jóuw talent wat je inzet voor die ánder. Onderschat jezelf niet en voeg de daad bij het woord. Je zult merken dat het je positieve energie oplevert.

Last but not least laat ik de onvergetelijke Toon Hermans aan het woord:

“De wereld is verward
en de mensheid wordt steeds banger.
Onthoud: het kwaad schreeuwt hard
maar de liefde zingt veel langer”
– Toon Hermans

Vorige delen, vragen & reacties

De volledige serie uit het hart gegrepen in chronologische volgorde:

Heb je naar aanleiding van deze column vragen, of wil je even je hart luchten? Je kunt Judy bereiken via judy.wagenaar@eonics.nl.