“Het gaat erom hoe je hart is”

Judy Wagenaar (65) werkt bij Eonics als coach en docent Nederlandse taal. Ze verzorgt ook content, redigeert, geeft workshops en houdt interviews. Judy heeft een turbulent en interessant levenspad bewandeld en had nooit gedacht dat ze er nu zo goed bij zou zitten. Met veel plezier helpt zij haar collega’s bij Eonics en biedt een luisterend oor aan wie het nodig heeft. Het mooiste advies dat ze iedereen mee kan geven is: “De buitenkant doet er niet toe, het gaat om je binnenkant, om je hart.”

Daadkracht

Als Judy zichzelf zou moeten omschrijven dan is zij een persoon van daadkracht: “Geen woorden, maar daden!”. Ze houdt van aanpakken en heeft dat altijd gedaan. Judy is geboren in Drenthe en op jonge leeftijd verhuisd naar Rotterdam. Ze deed de opleiding tot basisschoolleerkracht en werkte daarnaast in een slagerij. Vervolgens vond ze werk op een lagere landbouwbouwschool, het huidige vmbo. Van jongs af aan is ze een fanatieke lezer, sportliefhebber, bezocht de voetbalwedstrijden in de Kuip, volleybalde tot haar 40ste en tennist nu nog driemaal per week. De toevallige ontmoeting, tijdens een vakantie, met wereldtennisser Michael Chang in het Londense Notting Hill was een onvergetelijke gebeurtenis.

Opbouwen

Als je iets van Judy kunt leren is dat het aanpakken en opbouwen. Zij heeft namelijk zichzelf en het leven meerdere malen moeten opbouwen. Zo’n veertig jaar geleden verhuisde ze voor het eerst naar Singapore, om vervolgens een expatleven op te bouwen. Door het werk van haar wijlen man is Judy in tien jaar veel verhuisd en heeft inmiddels gewoond in Singapore, Zwitserland en Maleisië. Samen kregen ze in al deze landen zes kinderen, voor wie Judy de zorg droeg. Ze herinnert zich die tijd, met name in Singapore, als een tijd waarin er veel op haar af kwam en ze voelde zich in die expat omgeving vaak minderwaardig. Als ze terug kon gaan in de tijd en zichzelf een advies mocht geven zou dat zijn: “Geloof in jezelf, het komt wel goed.” Halverwege de jaren ‘90 kwam het gezin weer definitief in Nederland wonen. In 2000 ging Judy weer aan het werk op haar oude school, nu Wellantcollege en als vrijwilliger aan de slag in de politiek en als journalist voor diverse bladen.

Vrijheid

Negen jaar geleden verdronk de man van Judy tijdens een zeiltocht. Het ging een paar jaar daarna ook niet zo goed met Judy zelf, maar ze heeft wel veel van deze periode geleerd. Zo kan zij anderen begeleiden en heel goed begrijpen in een rouwproces en dat doet zij bij Eonics ook als dat nodig is. De eigenaren van Eonics, Iris en Jan Peter, hebben Judy zo’n drie jaar geleden gevraagd bij het bedrijf te komen werken, zodat zij onze collega’s die dat nodig hebben een steuntje in de rug kan geven. In haar werk heeft Judy, net als iedereen bij Eonics, veel vrijheid en mede daarom werkt ze zonder stress. Hoewel al 65, hoopt ze dit werk nog jarenlang met passie te kunnen doen. “Elke keer als ik op weg naar mijn werk de Binck (waar het Eonics hoofdkantoor zich bevindt) zie verschijnen, krijg ik een brede lach op mijn gezicht. Het is de mooiste baan die ik ooit gehad heb.”

Judy Wagenaar aan de keukentafel

Coaching

Van huis uit hebben haar ouders haar meegegeven om gastvrij en sociaal te zijn en te luisteren naar en zorgen voor wie het nodig heeft. Met deze open houding is de drempel naar Judy bij Eonics ook altijd laag. En wetend dat ze zelf ook veel heeft meegemaakt en kundig is op vele gebieden, heeft Judy je, of je nu in een slechte of goede periode zit, met haar coaching veel te bieden. Niet alleen voor problemen op het werk maar ook bij lastige periodes privé want dit beïnvloedt natuurlijk altijd je werk. Het aanbod is heel divers: van bijscholing, training en één op één gesprekken. Het wordt afgestemd op wat jij nodig hebt en waarin  jij kunt groeien.

De moeite waard

Elke nieuwe werknemer bij Eonics maakt sowieso op zijn eerste werkdag uitgebreid kennis met Judy. Een coachingstraject bij Eonics begint met een intakegesprek om te zien wat jij nodig hebt. “Vaak komt het lek dan  boven”, vertelt ze. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als consultant al een tijdje op de bank zit en niet aan een klus komt. Dan kun je met bijvoorbeeld een korte communicatietraining van Judy enorm geholpen zijn. Met Judy werk je dan aan kleine opdrachten om hierin te groeien. “Ik vraag iemand dan elke dag een gesprek te voeren met een collega bij de koffieautomaat of tijdens een wandeling. Eigenlijk heel eenvoudig en het helpt ook echt. Iemand zei laatst tijdens een coaching dat hij weer van een toekomst kon dromen. Nou, dat maakt mijn werk natuurlijk meer dan de moeite waard.”

 

Interview door Anass Arif en Lilian Toonstra